torstai 11. heinäkuuta 2013

Ostin auton



Kyseessä on vuonna 1969 Göteborgin tehtaalla kasattu, vuoden -70 -mallin Volvo Amazon, jonka koneppelin alla hyrisee b20a moottori.

Tietenkin olen ostanut, saanut, lainannut ja omistanut autoja ennenkin. Toiset autot ovat olleet henkilökohtaisia, toiset taas täysin käyttöautoja. Ostin Volvon käyttöön, mutta en niinkään sen käyttöarvon, vaan sen itsensä takia, sen takia mikä se on ja mitä se pitää sisällään. Sitä mitä se pitää sisällään en vielä tiedä. Ehkä siinä on se todellinen syy kyseisen auton hankkimiseen.

Valitsin Amazonin, koska se on automalli johon voi syventyä. Se sisältää yksinkertaista tekniikkaa, joka on tavallisen humanistin ymmärrettävissä. Siihen saa myös halpoja varaosia, jotka ovat persaukisen pätkätyöläisen ostettavissa. Muodollisesti ja teknisesti Amazon on samanlainen auto kuin sitä seuranneet, liikenteestä jo lähes kadonneet 70 - 80-luvun autot, mutta Amazon, kuten moni muu vanhempi auto, eroaa näistä autoista kuitenkin sisällöllisesti.

Jotta autoon voisi tutustu, on se nähtävä laajempana kokonaisuutena ja sille on löydettävä  sisältöä ja merkitystä. Amazon on auto, jolla on kulttuurillinen merkitys tietyn aikakauden ja maailman todistajana. Se ei ole vain kasa rautaa, vaan materiaalinen todiste tietystä aikakaudesta ja kaikesta siitä mitä me olemme ko. aikakauteen liittäneet. Amazon ei ole vain tekniikkaa, vaikka se siitä koostuukin, vaan myös kohde, jolle on luotu oma muisti ja tätä kautta merkitys. Jos auto (tai jokin muu esine) ei sisällä merkityksiä, se muuttuu käyttöesineeksi ja kulutustavaraksi. Vuosikymmenien saatossa moni auto ei ole selvinnyt yli käyttöesinevaiheeen ja jäänyt silkaksi kulutustavaraksi, mutta Volvo Amazon on ja se tekee siitä otollisen tarkastelun kohteen.

Näistä ja muista autoihin sekä elämään liittyvistä asioita olisi suunnitelmissa kirjoittaa sen myötä kun auto alkaa hajoamaan ja kirjotettavaa syntyy. Tarkoitus on kunnostaa ja tutkia autoa, niin ulkoisesti kuin sisäisesti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti